about img

Scouts

Kinderen van 11 t/m 15 jaar heten bij Scouting Groenewoud SCOUTS.

Wat betekent dat:

Naar buiten! Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen. Kamperen in je eigen tent. Koken op je eigen vuurtje. Sta op je eigen benen. Ontwikkel je eigen mening. Bij de Scouts wordt actie van je verwacht. En wat kan jij van Scouting verwachten?

Ontwikkel je eigen mening:

Om een mening te kunnen hebben, moet je dingen weten. Je wilt weten hoe de natuur in elkaar steekt. Je wilt weten hoe het is om moslim in Nederland te zijn. Hoe vies of schoon het water in de Rijn is. Waarom Max Havelaar koffie beter is. En als je genoeg weet, mag je een mening hebben. Bij Scouting mag je zeggen wat je vindt. Ook als je 10 bent.

Gebruik je talent:

Een Scout ontwikkelt z’n eigen talenten. Er is ruimte voor iedere Scout. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Pannenkoeken bakken, zeilen, internetten, bruggen bouwen van touw en hout, zingen, kamperen onder een zeiltje, schminken, boogschieten, theater, vliegers maken… je kunt het zo gek niet bedenken. Een voorbeeld: ieder jaar met Pasen kun je naar een landelijk Scoutingkamp. Alleen of met een groepje. Je kunt dan kiezen uit 77 (!) verschillende activiteiten. Te veel om hier te noemen dus.

Verder kijken dan je neus lang is:

Scouts zijn nieuwsgierig naar hun omgeving. In binnen- en buitenland. Een Scout wil van alle culturen in de wereld iets leren. En dat kan makkelijk, want in bijna alle landen zijn Scouts die jou ook graag willen leren kennen. In 1995 kwamen er bijna 25.000 Scouts naar Nederland uit 166 landen.

Natuur:

Geen beter leven dan buitenleven. Een Scout kan niet zonder de natuur. En dus ben je daar zuinig op. Dat is ook iets wat je belooft als je bij de Scouts komt.

Ploegwerk:

Als je lid wordt van een Scoutinggroep krijg je te maken met je eigen ploeg of een patrouille. Het is een groepje van ongeveer zes Scouts waarmee je veel gaat samenwerken. De een is een kei in het navigeren op ’t water, de ander heeft binnen vijf minuten het vuur branden. In een bak of ploeg leer je van elkaar. Je zult merken dat de Scouts rekening met jou houden. Ze hebben iets voor je over. Dat komt omdat je iets moet beloven als je Scout wilt worden. De laatste woorden van die belofte zijn belangrijk:

Jullie kunnen op me rekenen.

Op kamp:

Het hoogtepunt van elk jaar is het zomerkamp. Het ultieme avontuur. Met je eigen bak of ploeg in een tent. Je eigen keuken bouwen. Je eigen potje koken. Op pad zonder leiding met kaart en kompas. Niet weten waar je ’s avonds slapen zal. Dikke vrienden worden.

Wat kan je leiding verwachten?:

De leiders zijn eigenlijk de reisleiders van jouw ontdekkingsreis. Ze laten je zien hoe het moet. Ze wijzen je de weg. Ze maken jouw avontuur mogelijk. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een toffe plek voor het zomerkamp gereserveerd is. Ze zorgen ervoor dat de Scouts een eigen clubhuis hebben. Dat er hout is om vuur te stoken. Dat er tenten zijn. Dat er een plan is voor wat jullie gaan doen. Dat het veilig is wat jullie doen. O ja, en ze doen het voor hun plezier. Dus je hebt kans dat ze ook wel eens iets geks doen. Niks van aantrekken hoor. Doe gewoon even gezellig mee.

Bij ons ben je elke zaterdag van 13:00u tot 16:00u meer dan welkom! Tot dan!